Центр протидії корупції: На момент зустрічі Луценка з послом США жодні розслідування проти Шабуніна не велися

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Громадська організація «Центр протидії корупції» (ЦПК) спростувала низку звинувачень, висунутих проти неї в колонці американського видання The Hill.

«Список Йованович» і справа про вкрадені $4,4 млн

Активісти пояснили, що перша зустріч посла США Марі Йованович з генпрокурором Юрієм Луценком могла відбутися не раніше кінця серпня 2016 року після того, як посол передала вірчі грамоти. На цій зустрічі Йованович, згідно зі статтею, вимагала від Луценка не переслідувати голову правління ЦПК Віталія Шабуніна та двох нардепів. «На той час не було жодного чинного кримінального провадження проти голови правління ЦПК Віталія Шабуніна», — відзначає організація.

Там додали, що кримінальна справа за начебто розкрадання $4,4 млн технічної допомоги США була закрита як мінімум за 3 місяці до першої можливої зустрічі посла з генпрокурором. «У день свого призначення на посаду генпрокурора у травні 2016 Юрій Луценко повністю погодився, що звинувачення проти ЦПК є безпідставними. Він навіть сказав, що вони “просто ганьблять Генеральну прокуратуру України”. За кілька днів після цього ГПУ справу закрило», — йдеться у заяві ЦПК.

В організації зазначили, кримінальне провадження через бійку Шабуніна з журналістом Всеволодом Філімоненком відкрили влітку 2017 року, і наразі в суді триває розгляд справи.

«Група Сороса»

В ЦПК пояснили, що після утворення в 2011 році свій перший грант отримали лише у 2013 році від Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІД, за підтримки Глобального фонду для боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Разом з тим в організації підтвердили, що протягом свого існування отримували кошти в межах міжнародної технічної допомоги уряду США та Фундації відкритого суспільства американського фінансиста Джорджа Сороса. Проте там зазначили, що це були не єдині джерела фінансування ЦПК. «З 2013 року ЦПК отримував фінансування також від низки інших донорів, серед яких: Європейський Союз, проект МАТРА посольства Нідерландів, посольство Великої Британії та Міністерство закордонних справ Чехії», — зазначили в ЦПК.

«Гроші Лазаренка»

Відповідаючи на звинувачення у ніби то бажанні привласнити кошти екс-премʼєра Павла Лазаренка, в ЦПК зазначили, що 2013 року подали петицію до Департаменту юстиції США з проханням повернути $250 млн Лазаренка, засудженого 2006 року у США за відмивання грошей.

«Крім ЦПК, петицію підтримали більше десятка інших українських громадських організацій. Ми звернулися до уряду США утриматися від повернення вкрадених активів Лазаренка назад корумпованому уряду України, який на той час очолював президент Янукович, який знову їх вкрав би», — підкреслили в ЦПК.

Там додали, що організація закликала уряд США використати для повернення корупційних статків в Україну модель, яка спрацювала в Казахстані, де корупційні статки уряд США переказав на рахунки спеціально створеного незалежного фонду «BOTA».