У Брунеї за одностатеві стосунки забиватимуть камінням, а за крадіжки — відрубатимуть руки. Султан підписав указ про покарання за порушення шаріату

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Брунеї за одностатеві стосунки забиватимуть камінням, а за крадіжки — відрубатимуть руки. Султан підписав указ про покарання за порушення шаріату

Kyodo News via Getty Images

У Брунеї з 3 квітня запроваджується смертна кара через побиття камінням за одностатевий секс, подружню зраду та зґвалтування. Зараз в Брунеї за гомосексуальні стосунки можна отримати до 10 років увʼязнення. Про це повідомляє The Guardian.

Султан Брунею Хассанал Болкіах підписав закон про посилення відповідальності за порушення законів шаріату. Серед інших нововведень у кримінальному кодексі передбачається ампутація кінцівок за крадіжки, зокрема дітям.

Закон застосовуватимуть тільки до мусульман, які становлять близько двох третин населення південно-азіатського султанату. Посилення кримінальної відповідальності — це пряма директива султана Брунею Хассанала Болкіаха, який є одним з найбагатших у світі лідерів зі статками близько $20 млрд. Він керує країною з 1967 року.

У Брунеї вже досить жорстоке законодавство. Новий кримінальний кодекс, заснований на законах шаріату, почав діяти в країні з 2014 року. Влада Брунею вирішила вводити його в силу поступово, зокрема й через критику з боку правозахисних організацій. Зараз у країні заборонений алкоголь, діє система штрафів до тюремного увʼязнення за порушення законів шаріату — починаючи від позашлюбних дітей до недотримання молитов по пʼятницях.

На такі нововведення вже відреагувала міжнародна правозахисна організація Amnesty International. У ній закликають Бруней відмовитися від введення жорстоких покарань та переглянути свій кримінальний кодекс відповідно до своїх зобовʼязань у галузі прав людини.

«Легалізація таких жорстоких і нелюдських покарань сама по собі жахлива», — заявила Рейчел Чоа-Ховард, представник Amnesty International з Брунею.

За її словами, деякі потенційні правопорушення «взагалі не повинні розглядатися як злочини».