Російські розслідувачі СІТ: У Сирії на боці президента Асада воює російсько-українська «ПВК Вега». В СБУ назвали це фейком

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Російські розслідувачі СІТ: У Сирії на боці президента Асада воює російсько-українська «ПВК Вега». В СБУ назвали це фейком

Telegram / Oleg Blokhin

На території Сирії з літа 2018 року працює росйсько-українська «Приватна військова компанія (ПВК) Вега». Про це заявили російські журналісти-розслідувачі з проекту Conflict Intelligence Team (CIT), офіс якої базується в Москві.

Вони пишуть, що на початку 2019 року інструктори «ПВК Вега» начебто тренували озброєне угрупування «Ліва аль-Кудс», яка воює на боці урядових сирійських військ і співпрацює з російськими військовими. Проте на відміну від «ПВК Вагнера», яку пов’язують з російським бізнесменом Євгеном Пригожиним, «Вега» була помічена тільки в тренуваннях бійців, свідчень її безпосередньої участі в бойових діях немає.

За даними CIT, компанія Vega Strategic Services була створена в квітні 2011 року в Миколаєві. Угруповання заснували колишні військові з Росії та України. Вона охороняла компанії і приватних осіб у сферах з підвищеним ризиком, а також займалася охороною морських суден.

На початку літа 2012 року ПВК «Вега» переїхала на острів Кіпр і змінила назву на Vegacy Strategic Services Ltd., але в травні 2018 року, згідно з документами, була ліквідована. Серед власників «ПВК» значилися громадянин України Анатолій Смолін з Миколаєва і компанія Draugas Consulting Ltd., зареєстрована на фірму-одноденку.

В одному з резюме Смолін вказував, що служив у ВМФ і КДБ СРСР, а потім — в МВС України. На його імʼя, за станом на березень 2019 року, в Україні зареєстровано дві фірми: агентство безпеки «Альфа-Щит» і «Вега Стратеджік Сервісес».

У розслідуванні зазначено, що «Вега», на відміну від «ПВК Вагнера», є першою «класичною» приватною військовою компанією, що діє в Сирії в інтересах сирійського президента Башара Асада. Проте питання фінансування «Веги» у Сирії залишається відкритим.

Що кажуть в СБУ?

У Службі безпеки України це розслідування назвали фейковим. У відомстві зазначили, що ТОВ «Вега Стратеджік Сервісес» справді було зареєстровано в Миколаєві Смоліним. Проте це не має жодного стосунку до «приватних військових компаній». Сфера діяльності ТОВ пов’язана з роботою приватних охоронних фірм та супутніх послуг. За інформацією СБУ, Анатолій Смолін ще в 2012 році виїхав з родиною у Росію, а з 2016 року займається вербуванням наймаців у «ПВК Вагнера»

«У 2013 році вказана компанія фактично припинила свою роботу в Україні після виїзду Смоліна до РФ. Водночас наявна в СБУ інформація свідчить, що її московська філія на чолі із громадянином України Джинікашвілі Д. В. на початку 2014 активно використовувалася співробітниками спецслужб РФ як структура прикриття для вербування російських найманців для участі в бойових діях в Україні», — йдеться в повідомленні СБУ.

Сам Джинікашвілі брав особисту участь у бойових діях на території Сирії в 2013 році, наприкінці 2014 воював на Донбасі у складі спецпідрозділу ГУ ГШ ЗС РФ під назвою «ПВК Вагнера», а в 2016—2017 перебував у Центральноафриканській республіці як санінструктор 1 розвідувально-штурмового взводу 1 розвідувально-штурмової роти «ПВК Вагнера».