Труба: ДБР розслідує можливе втручання голови НАБУ Ситника у вибори президента США

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Державне бюро розслідувань (ДБР) розпочало слідчі дії у межах кримінального провадження про можливе втручання директора Національного антикорупційного бюро (НАБУ) Артема Ситника у вибори президента США у 2016 році. Про це заявив на брифінгу голова бюро Роман Труба.

«Що стосується можливого впливу керівника НАБУ на вибори президента США. Кримінальне провадження за цим фактом зареєстроване працівниками Генеральної прокуратури. Зареєстрували його нещодавно. Нами лише розпочинаються слідчі дії в цьому кримінальному провадженні», — зазначив Труба.

Про що йдеться?

Народний депутат Борислав Розенблат (позафракційний) заявив, що керівник Національного антикорупційного бюро Артем Ситник у 2016 році працював на штаб кандидата в президенти США від демократів Гілларі Клінтон — головної суперниці Дональда Трампа. Про це парламентарій заявив журналістам у кулуарах парламенту.

За його словами, Ситник передавав у штаб Клінтон секретні документи у справі «чорної бухгалтерії» екс-президента Віктора Януковича. Він додав, що має незаперечні докази — аудіозапис розмови глави НАБУ.

На трихвилинному записі чоловік з голосом, схожим на Артема Ситника, говорить співрозмовникові, що «допомагав Клінтон» на виборах президента США. «Трамп, у нього внутрішні питання домінують над зовнішніми, а Гілларі з тих політиків, які за гегемонію Америки в світі, і для нас так краще», — каже чоловік на записі.

Конфлікт Розенблата з НАБУ триває з 2016 року — відколи нардеп став фігурантом «бурштинової» справи.

Крім того, генеральний прокурор Юрій Луценко в інтервʼю американському виданню The Hill заявив, що ГПУ розпочала кримінальне провадження щодо ймовірної співпраці директора НАБУ Артема Ситника із передвиборчим штабом Гіларі Клінтон у 2016 році.

Що кажуть у НАБУ?

У відомстві Ситника звинувачення назвали абсурдом. Щодо підозри ГПУ про «злив» Ситником інформації про «чорну бухгалтерію» екс-президента Януковича штабу Клінтон, у бюро наголосили, що під час розслідувань проваджень вони ніколи не збирали докази протиправної діяльності інших субʼєктів, в тому числі й колишнього радника Віктора Януковича Пола Манафорта.

Ситник зазначив, що заява генпрокурора Луценка щодо можливої співпраці Національного антикорупційного бюро зі штабом Гіларі Клінтон під час виборів у США в 2016 році не відповідає дійсності та є абсурдною спробою дискредитувати незалежну антикорупційну інституцію.