Генпрокуратура завершила розслідування проти Курченка. Його підозрюють у заволодінні понад 17 млрд гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Генеральна прокуратура завершила розслідування проти олігарха-втікача Сергія Курченка, повідомив у Facebook генеральний прокурор Юрій Луценко.

«Департаментом міжнародно-правового співробітництва ГПУ завершено розслідування за підозрою Курченка С. В., який підозрюється в участі в злочинній організації Януковича В. Ф. та вчиненні в її складі наступних особливо тяжких злочинів проти держави Україна», — написав Луценко.

Зокрема, Курченка підозрюють у заволодінні:

  • майном та скрапленим газом, який належав ПАТ «Укрнафта» та ПАТ «Укргазвидобування». У результаті держава зазнала збитків на 2,2 млрд гривень;
  • майже 5,5 млрд гривень коштів НАК «Нафтогаз України»;
  • 787 млн гривень Національного банку, виданих як стабілізаційний кредит ПАТ «Реал банк»;
  • 4,7 млрд гривень, виданих Реал банком через кредити підконтрольним Курченку фіктивним компаніям;
  • 2,3 млрд гривень коштів Брокбізнесбанку, який надав їх у вигляді кредиту Реал банку;
  • 502 млн гривень Укргазбанку через укладення удаваних договорів купівлі-продажу облігацій Державної іпотечної установи з Укргазбанком та Державною іпотечною установою;
  • понад 2 млрд гривень ПАТ «Аграрний фонд» через укладення Брокбізнесбанком удаваних договорів купівлі-продажу облігацій внутрішньої державної позики з «Аграрним фондом» та договорів прямого РЕПО з Національним банком.

Луценко додав, що у цій справі на сьогоднішній день повідомлено про підозру 98 особам, у тому числі високопосадовцям. «Із тих осіб, яким повідомлено про підозру, стосовно 42 осіб кримінальні провадження скеровані до суду для розгляду по суті. За наслідками судових розглядів на теперішній час ухвалено 27 обвинувальних вироків», — додав генпрокурор.

За його словами, загальна вартість арештованого майна складає понад 5 млрд гривень, загальна сума відшкодованих збитків складає понад $1,5 млрд.