Екс-президент Республіки Сербської Караджич оскаржив вирок суду в Гаазі про довічне увʼязнення

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Колишній президент Республіки Сербської Радован Караджич оскаржив вирок Міжнародного кримінального суду (МКС) про довічне увʼязнення за військові злочини, повідомляє видання Vecernje Novosti.

Видання зазначає, що відповно до Міжнародного залишкового механізму ООН для кримінальних трибуналів, наступника Гаазького трибуналу, право апеляції на остаточне рішення не передбачене.

Проте захист Караджича наполягає на необхідності проведення хоча б дебатів з приводу вироку. На думку Петре Робінсона, адвоката екс-президента, судді не змогли належним чином обґрунтувати збільшення вироку Караджичу і не враховували політику щодо криміналу в колишній Югославії.

Крім того, адвокати підкреслюють, що Апеляційна палата МКС зробила помилку, засудивши Караджчиа до довічного увʼязнення, — замість того, щоб повернути справу з рекомендаціями до першої інстанції.

Хто такий Караджич?

Політик, один із засновників і глава Сербської демократичної партії, яка виступала за створення Великої Сербії. У 1992 році Боснія і Герцеговина в односторонньому порядку проголосила незалежність від Югославії, після чого почалася громадянська війна між сербами, боснійцями та хорватами. Боснійські серби заявили про створення Республіки Сербської — власної держави, яку очолив Караджич.

У 1995 році Міжнародний кримінальний трибунал у справах колишньої Югославії висунув проти Караджича звинувачення у військових злочинах та геноциді. Караджич пішов у відставку та переховувався. У липні 2008 року його затримали у Белграді.