Мільярд років тому річки на Марсі були більшими, ніж на Землі

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Мільярд років тому річки на Марсі були більшими, ніж на Землі

NASA/JPL/University of Arizona

Нове дослідження глобальної гідросистеми Марса показало, що басейни річок тут в середньому колись були глибші та ширші, ніж на Землі. І це робить історію зі зникненням води на Червоній планеті незрозумілою і ще більш загадковою. Про це йдеться у статті Едвіна Кайта та його колег з університету Чикаго, опублікованій в журналі Science Advances.

У центрі дослідження — вивчення всього того комплексу наукових даних щодо геологічної і водної будови ґрунту Марса, які були зібрані за досить тривалий період часу. Фахівці з Чиказького університету на підставі зібраних та опрацьованих по-новому матеріалів зʼясували, що понад мільярд років тому Марс був досить сприятливим місцем для виникнення і підтримки життя в тій формі, у якій ми її знаємо — перш за все, у звʼязку з набагато товщою та багатошаровою атмосферою в порівнянні з теперішньою.

Таким чином, фахівці довели, що Марс насправді значно відрізняється від того, яким він був кілька сотень мільйонів років тому. Утім, це ще не означає, що дані є остаточними — вченим все ще необхідно провести додаткові дослідження та розібратися з аналітичними даними, які вони мають наразі, щоб отримати більш зрозумілу картину поступової геологічної еволюції Марса.

Тож кінцеві результати, доповнені новими факторами, можуть дуже відрізнятися від того, що науковці очікують побачити вже зараз.