«Схеми»: Друг та бізнес-партнер президента Кононенко заробляв на аферах в енергетиці

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Ігор Кононенко, близький друг та бізнес-партнер президента Петра Порошенка, отримав під своє кураторство одну з ключових і найбільш прибуткових державних сфер — енергетику, коли став заступником голови парламентської фракції БПП. Журналісти програми розслідувань «Схеми: корупція в деталях» виявили, що Кононенко разом із бізнесменами Григорієм та Ігорем Суркісами, а також іншими викопосадовими особами, ймовірно, причетний до схем з виведення сотень мільйонів гривень з декількох обленерго, контрольний пакет акцій в яких належить державі.

Про це йдеться у фільмі-розслідуванні «П. дав добро», пише «Радіо Свобода» .Журналісти оприлюднили аудіозаписи телефонних розмов екс-голови правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» Дмитра Крючкова з фігурантами журналістського розслідування, а також з нардепом від «Народного фронту» Ігорем Котвіцьким та іншими посадовими особами.

Зокрема, розмова Дмитра Крючкова з народним депутатом Ігорем Котвіцьким, наведена у розслідуванні, свідчить, що президент Петро Порошенко знав про ситуацію з розкраданням коштів і «дав добро».

«У п’ятницю ввечері були у П. Дав добро. Особисто, — повідомляє Крючков Котвіцькому і додає, — І контактна особа буде Ігор Кононенко».

Журналісти також оприлюднили аудіозаписи розмов Дмитра Крючкова із самим Ігорем Кононенком. Соратник президента Ігор Кононенко просить у Дмитра звіти щодо його діяльності, дає вказівки та настанови і просить відзвітуватись перед Дмитром Вовком — на той час головою Нацкомісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕ), колишнім менеджером корпорації «Рошен» Петра Порошенка.

Як працювала схема?

За даними журналістів, основна схема заробітку полягала в тому, що кілька напівдержавних обленерго погодилися, щоб великі місцеві промислові підприємства платили за вже поставлену електроенергію не їм напряму, а приватній компанії «ХК «Енергомережа», головою правління якої був бізнесмен Дмитро Крючков. Ця фірма, зі свого боку, потім обіцяла віддати гроші постачальнику — обленерго. На тристоронні договори пішли такі великі заводи, як «Запорізький титано-магнієвий комбінат», «Дніпроспецсталь» і «Запорізький завод феросплавів». Однак обленерго гроші від фірми Крючкова потім так і не отримували.

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) проводить досудове розслідування кримінальних правопорушень, з яких вбачається, що Дмитро Крючков та інші особи заподіяли збитків державним обленерго на загальну суму понад 1,4 млрд грн.

«Схеми» зазначають, що просили прокоментувати інформацію всіх фігурантів телефонних розмов. Президент Петро Порошенко та брати Суркіси не відповіли на запит редакції. Журналісти також декілька разів приїжджали в офіс народного депутата Ігоря Кононенка, оскільки він не відповідав на дзвінки з проханням про коментар та повідомлення з вичерпним списком запитань. Перед ефіром він надіслав до редакції лист, пообіцявши інтерв’ю лише після виходу розслідування.

Сам Дмитро Крючков наразі перебуває у в’язниці в Німеччині, чекаючи екстрадиції до України за запитом НАБУ. На запит редакції він передав свої письмові відповіді, у яких розповів, що Кононенко виконував ту частину домовленостей, яка була зоною відповідальності сторони Порошенка — Кононенка. «Домовленості були з ними як щодо «Енергомережі», так і Харків-, Миколаїв-, Запоріжжя-, Черкаси-, Хмельницькобленерго, Центренерго, ОПЗ, Одеської, Миколаївської та інших ТЕЦ і компаній», — зазначено в листі.

«Фінансові відносини, звісно, були. Вони, згідно з домовленостями, отримали від 50 до 75% доходів від бізнесу, який був предметом домовленостей», — додав Крючков.