СБУ заявляє про викриття екстремістської групи з Росії, яка збиралася створити «УНА» в Україні та «УПА» за кордоном

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Служба безпеки заявляє, що викрила екстремістську організацію з Росії, яка збиралася створити «УПА» за кордоном та «УНА» в Україні.

Як повідомила прес-служба СБУ, угруповання координував громадянин США Рустам Ташбаєв, уродженць РФ та колишній курсант Калінінградського вищого військово-морського училища. У 2015 році його видворили з України за підривну діяльність.

Пресслужба СБУ

«За завданням російських спецслужб учасники обʼєднання мали створити власні військові формування: «Українську повстанську армію» («УПА» — з дислокацією за кордоном) та «Українську національну армію» («УНА» — з дислокацією в Україні)», — заявили в СБУ.

Пресслужба СБУ

Створенням «УНА» в Україні мав займатися громадянин України Ю. Заболотний. СБУ повідомила, що раніше його затримували за незаконне зберігання зброї та пограбування, а також притягали до кримінальної відповідальності через заклики до повалення конституційного ладу в Україні.

Пресслужба СБУ

«Встановлено, що протягом тривалого часу Заболотний вів переговори щодо отримання грошової допомоги для проведення екстремістської діяльності з відомим агентом російських спецслужб М. Дульським», — пише прес-служба.

Під час обшуків СБУ вилучила вогнепальну та холодну зброю, саморобні вибухові пристрої та гранати, вибухівку, військове спорядження, засоби зв’язку та внутрішні документи.