У Росії юриста засудили за репост тексту журналіста Бабченка. Йому дали умовний термін після 11 місяців у СІЗО

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
У Росії юриста засудили за репост тексту журналіста Бабченка. Йому дали умовний термін після 11 місяців у СІЗО

Facebook / Дмитрий Третьяков

Російського юриста Дмитра Третьякова визнали винним у закликах до екстремізму та засудили до двох років умовно.

Рішення виніс Спаський районний суд Приморського краю Росії 28 березня, повідомила організація «Правозащита Открытки» з посиланням на адвоката Третьякова Сергія Валіуліна.

Дмитра Третьякова звільнили в залі суду. Він провів у СІЗО 11 місяців, поки тривало слідство у справі.

Чоловіка звинуватили через «заклики до екстремізму» в Telegram. У 2017 році він зробив репост із каналу російського журналіста Аркадія Бабченка, який живе в Україні. У тексті йшлося про мітинги в Росії. Третьяков перепостив цей текст у чат прихильників опозиціонера Олексія Навального.

Це перша справа, порушена за репост у Telegram у Росії. Раніше їх відкривали тільки за «заклики до екстремізму» у соцмережі «ВКонтакте».

  • 29 травня 2018 року СБУ та МВС повідомили, що російського журналіста Аркадія Бабченка, який з 2017 року працював на телеканалі ATR в Києві, нібито застрелили біля його столичної квартири. Наступного дня голова СБУ Василь Грицак заявив, що інформація про «вбивство» була частиною спецоперації, щоб попередити справжній замах на журналіста.
  • Прокуратура Барнаула письмово вибачилася перед росіянкою Марією Мотузною, яку звинувачували в екстремізмі за повідомлення в соцмережі «ВКонтакте».
  • Російський суд в анексованому Криму 7 грудня заарештував кримського адвоката Еміля Курбедінова за повідомлення в соцмережі Facebook у 2013 році. Його звинуватили в порушенні 20.3 статті Кодексу про адміністративні правопорушення Росії (пропаганда чи публічна демонстрація атрибутики або символіки екстремістських організацій).