Суд відкрив справу за позовом УПЦ (МП) проти Мінкульту

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Суд відкрив справу за позовом УПЦ (МП) проти Мінкульту

Гонтар Володимир / УНІАН

Окружний адміністративний суд міста Києва відкрив провадження у справі за позовом Київської митрополії Української православної церкви (Московського патріархату) до Міністерства культури.

«Справа буде розглядатись за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників», — повідомляє прес-служба суду.

Позивач просить суд визнати протиправними дії міністерства, яке розмістило на своєму офіційному сайті та в газеті «Урядовий кур’єр» перелік релігійних організацій, які мають внести зміни до свого статуту (положення) та вказати в офіційній назві приналежність до Російської православної церкви.

  • У січні 2019 року Мінкульт опублікував список церков, які мають упродовж трьох місяців змінити статут і перейменувати свої осередки в Україні, вказавши приналежність до країни-агресора. Під дію закону потрапили п’ять релігійних організацій.
  • 49 депутатів Верховної Ради направили подання у Конституційний суд з вимогою визнати неконституційним закон, який зобовʼязує Українську православну церкву Московського патріархату в своїй назві вказати належність до Російської православної церкви (РПЦ).
  • Українська православна церква (Московського патріархату) не бачить підстав змінювати назву.