На Коморських островах провалилася спроба військового перевороту. Є загиблі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На Коморських островах відбулася спроба військового повалення чинної влади. Військові, які втекли з вʼязниць, та опозиційні політики намагалися повалити президента Азалі Ассумані, після того як він 24 травня переміг на виборах з понад 60% голосів.

Як пише Reuters, сили безпеки країни повідомили про ліквідацію щонайменше трьох військових, які вийшли з вʼязниць і вирушили на військову базу у столиці Мороні, щоб переконати інших військових приєднається. За кілька годин до цього опозиційні кандидати у президенти оголосили про план повалення Ассумані.

Повідомляється, що незабаром на військовій базі почалася стрілянина, під час якої був убитий майор армії Файссойл Абдуссалам.

Супротивники Ассумані в цей час оголосили про створення Національної перехідної ради, яку мав очолити колишній начальник штабу збройних сил Мохамед Сойліхі. Паралельно у столиці країни спостерігалися вуличні заворушення і локальні перестрілки. Поліція і підконтрольна Ассумані частина військових все ж змогли придушити повстання.

Відзначимо, що представники африканських спостережних місій заявили, що вибори пройшли з порушеннями, та назвали переобрання Ассумані «шахрайством». Опозиція відразу після виборів відмовилася визнавати результати голосування.