У Ізраїлі заарештували шахраїв, які видурили в бізнесмена 8 млн євро під виглядом голови МЗС Франції та його помічників

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
У Ізраїлі заарештували шахраїв, які видурили в бізнесмена 8 млн євро під виглядом голови МЗС Франції та його помічників

Chesnot / Getty Images

Ізраїльська поліція заарештувала трьох осіб, які видурили у бізнесмена 8 млн євро. Три чоловіки представилися міністром закордонних справ Франції Жаном-Ів Ле Дріану і його помічниками, після чого попросили відправити гроші для викупу заручників, пише The Guardian.

Підозрювані дзвонили по Skype і писали електронні листи директорам і власникам великих компаній. Вони просили допомогти зібрати гроші на викуп заручників, яких нібито утримують ісламіські екстримісти в Малі і Сирії.

«Вони дзвонили, надсилали листи та іноді використовували Skype, прикидаючись міністром», — розповів виданню французький журналіст.

Загалом вони намагалися ошукати 40 підприємців, але тільки один зголосився надіслати гроші. Чоловік переказав на рахунок групи 8 млнн євро. Потім бізнесмен зрозумів, що його обдурили, і звʼязався з поліцією.

За повідомленням ізраїльських ЗМІ, шахраї побудували точну копію офісу міністра Ле Дріана на набережній Орсе — французького представництва в Парижі — включаючи відповідні меблі, прапор Франції на задньому плані і фотографію президента Франції Емманюеля Макрона на стіні.

Правоохоронці вважають, що вони використовували гримера, щоб один з членів групи був максимально схожим на французького міністра, а інший на керівника апарату Ле Дріана.

Чоловіків не вдалося затримати одразу. Лише за кілька місяців правоохоронці зʼясували, що у групи зʼявилася нова жертва, яка готова віддати їм два мільйони євро. Після чого членів групи затримали поліція та працівники ізраїльського підрозділу з міжнародних злочинів на ізраїльському курорті Нетанія наприкінці лютого. Під час допиту вони заперечували всі звинувачення.

Слідчі кажуть, що вони відстежують схожі шахрайства з 2015 року. Це почалося у вересні минулого року, коли передбачувані шахраї почали дзвонити керівникам компаній з французької фондової біржі, CAC 40, стверджуючи, що вони обережно шукали кошти, щоб допомогти заплатити викуп за заручників, утримуваних в Малі та Сирії. Підійшли близько 40 керівників, а також кілька посольств і консульств.