Південна Корея екстрадувала до США українця. Його підозрюють у відмиванні $2,8 млн, вкрадених хакерами

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Південна Корея видала США громадянина України Олександра Мусієнка, якого звинувачують у легалізації $2,8 млн, викрадених хакерами з банківських рахунків американських фізичних осіб і компаній, повідомляє прокуратура Західного округу штату Північна Кароліна.

«Південнокорейська влада екстрадувала до Сполучених Штатів українця в звʼязку зі звинуваченнями в масштабній легалізації та шахрайстві, спрямованих проти десятків потерпілих, включаючи компанії, розташовані в Західному окрузі Північної Кароліни», — йдеться в повідомленні.

За даними прокуратури, Мусієнка заарештували на підставі звинувачень, висунутих американською владою, під час приватної поїздки до Кореї, після чого 28 березня його видали США.

Про що йдеться?

Згідно з повідомленням, українця звинувачують у тому, що він, діючи під прикриттям фіктивних фірм, як-от Vita Finance і Hilpert, легалізував на території США кошти, викрадені хакерами. Мусієнко нібито обманом наймав працівників для виконання обовʼязків фінансових помічників. Вони у визначений час перераховували викрадені гроші на свої банківські рахунки і відразу переводили їх на сторонні рахунки, зареєстровані за межами США.

В обмін цим особам обіцяли винагороду в розмірі близько 5% від кожного переказу. За даними прокуратури, злочинна схема працювала з 2009 до 2012 року.