Афери в енергетиці: НАБУ долучить розслідування журналістів до справи про корупцію

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У Національному антикорупційному бюро додадуть матеріали журналістського розслідування програми «Схеми: корупція в деталях» до справи про корупцію в енергетичній сфері. Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«Двоє з фігурантів сюжету журналістів — голова правління ПрАТ «ХК «Енергомережа» та в. о. генерального директора ПАТ «Запоріжжяобленерго» — вже мають статус підозрюваних у справах НАБУ», — йдеться в повідомленні.

Також у НАБУ уточнили, що в результаті корупції в енергетиці, державі було завдано збитків у розмірі понад 1,2 млрд грн. Правоохоронці розповіли, що кримінальне провадження за фактом корупції в «Запоріжжяобленерго» було відкрито ще 4 грудня 2015 року.

Як працювала схема?

За даними журналістів, основна схема заробітку полягала в тому, що кілька напівдержавних обленерго погодилися, щоб великі місцеві промислові підприємства платили за вже поставлену електроенергію не їм безпосередньо, а приватній компанії «ХК «Енергомережа», головою правління якої був бізнесмен Дмитро Крючков. Ця фірма, в свою чергу, потім обіцяла віддати гроші постачальнику — обленерго. На тристоронні договори пішли такі великі заводи, як «Запорізький титано-магнієвий комбінат», «Дніпроспецсталь» і «Запорізький завод феросплавів». Однак обленерго гроші від фірми Крючкова потім так і не отримували.