Вибори в Туреччині: Ердоган заявив про перемогу «свого» кандидата ще до завершення підрахунку голосів

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У Туреччині завершилося голосування на виборах голів муніципалітетів. У 32 провінціях республіки на 194 715 виборчих дільницях проголосувало понад 57 млн громадян. Про це повідомляє турецьке агентство «Анадолу».

Це перші місцеві вибори з 2014 року. Наразі підраховано 91% бюлетенів.

Серед лідерів правляча «Партія справедливості і розвитку», яку очолює президент Туреччини Реджеп Ердоган, вона отримує найбільшу кількість муніципалітетів — 44,95%, на другому місці «Республіканська народна партія» — 30,25%.

Кандидат від партії Ердогана Біналі Їлдирим попередньо переміг у Стамбулі з результатом 48,7%, а його опонент Екрем Імамоглу — в Анкарі з результатом 48,6%. Різниця в 0,1%. На думку журналістів і аналітиків перемога кандидата від опозиції в Анкарі — це реакція жителів на поглиблення рецесії, інфляцію і падіння ліри.

Скрін-шот з сайту hurriyetdailynews

Імамоглу закликав до справедливого оголошення результатів і натякнув на незгоду з можливими оголошеннями неправильних результатів. Себе він переможцем не назвав. Сказав, що з поваги до інститутів держави робити цього не хоче.

У виборах взяли участь кандидати від 12 політичних партій, у тому числі очолюваної президентом Реджепом Ердоганом правлячої «Партії справедливості і розвитку» (ПСР), а також незалежні кандидати.

Своїх кандидатів на вибори висунули ПСР, Партія великої єдності, Республіканська народна партія, Демократична партія, Демократична ліва партія, Демократична партія народів, Партія націоналістичного руху, партія «Доброчесність», Незалежна партія Туреччини, Комуністична партія і партія «Вітчизна».

Станом на 00:50 1 квітня підрахунок голосів не закінчено. А президент Туреччини Реджеп Ердоган вже заявив, що його правляча партія стала переможцем на виборах мерів у Туреччині «з великим відривом». Про це пише ВВС.