Австралія хоче за допомогою роботів видобувати на Місяці воду для польотів на Марс

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Австралія прагне досліджувати космос і конкурувати у цій галузі з іншими країнами. Крім планів запустити мікросупутники, які відстежують овець, молоде Австралійське космічне агентство (ASA) розробляє проект видобутку води на Місяці. Про це пише Bloomberg .

Видання підкреслює, що половина країни вже і так виглядає як Марс. Австралія вважає, що технологію видобутку корисних копалин у віддалених місцях можна застосувати і в космосі. Насамперед йдеться про використання автономного буріння свердловин на природному супутнику Землі.

Місячна вода може стати потенційним джерелом ракетного палива для довгострокових польотів людини на Марс.

«Виведення обʼєктів з поверхні Землі на орбіту або в далекий космос коштує великих грошей. Якщо ви можете виробляти воду в космосі дешевше, то ви попереду», — сказав Ендрю Демпстер, директор Австралійського центру досліджень космічної техніки.

Деякі австралійські ресурсні компанії вже адаптують наземні технології для космосу. Woodside Petroleum Limited, найбільший в Австралії виробник нафти і газу, уклав партнерську угоду з NASA про використання робототехніки для підвищення безпеки на своїх морських платформах. Компанія також буде співпрацювати з ASA, щоб застосувати свій досвід у космічному секторі.

Державний бюджет ASA складає всього $41 млн на чотири роки, порівняно із щорічними $20 млрд NASA і €5,7 млрд ($6,4 млрд) Європейського космічного агентства. Агентству, створеному в 2018 році, треба дуже постаратися, щоб зацікавити бізнес і отримувати нові інвестиції.

І хоча ASA менше девʼяти місяців, космічні амбіції Австралії беруть початок з перших спроб освоєння космосу в ХХ столітті. Австралія була однією з перших країн, яка запустила супутник зі своєї території, відправивши зонд на орбіту з військового майданчика Woomera ще у 1967 році. І коли двома роками пізніше американський астронавт Ніл Армстронг здійснив перший вихід на Місяць, саме австралійський радіотелескоп Parkes приймав телевізійні сигнали для більшої частини передачі, які транслювалися в світі.

Крім того, величезний і малонаселений континент давно став меккою для астрономів завдяки невеликому забрудненню повітря та вигідному розташуванню в південній півкулі.