Новозеландський стрілець міг їздити до Латвії за кілька місяців до теракту. Там ведуть розслідування

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Державна служба безпеки Латвії підозрює, що австралієць Брентон Таррант, який у березні обстріляв дві мечеті в Крайстчерчі у Новій Зеландії, відвідував їхню країну в 2018 році.

Про це повідомляє суспільний мовник Латвії LSM.LV.

«Служба безпеки отримала інформацію про можливий візит цієї особи до Латвії. Служба розглядає цей звіт і поки що не буде коментувати це питання», — повідомили в службі.

Нещодавно естонський портал postimees.ee повідомив, що Таррант відвідав Естонію та Латвію у грудні 2018 року. Таррант також згадав Естонію у своєму маніфесті.

Австрійське Міністерство внутрішніх справ і естонська поліція підтвердили, що Таррант прибув до Естонії з Австрії 4 грудня. Він орендував автомобіль в Естонії, щоб відвідати Латвію наступного дня. Він пробув у Латвії два дні, потім повернувся до Естонії, звідки знову поїхав до Латвії, писало видання.

За даними журналістів, Таррант провів близько тижня у Прибалтиці. Медіа також повідомили, що за два дні до терористичних атак Таррант поділився відеороликом про фестиваль пісні в Латвії у своєму Facebook.

  • У Новій Зеландії 15 березня злочинець напав на дві мечеті у місті Крайстчерч. Внаслідок стрілянини загинули 50 осіб, ще щонайменше 20 були важко поранені. Стрілець вів трансляцію розстрілу з нашоломної камери GoPro. Головний підозрюваний — 28-річний австралієць Брентон Таррант. Він опублікував «маніфест», у якому виступив проти іммігрантів, назвавши їх «загарбниками».
  • Уряд Нової Зеландії вніс законопроект про заборону трьох видів зброї, що використовувалася під час терористичної атаки на дві мечеті у місті Крайстчерч, внаслідок якої були вбиті 50 людей.
  • Звинувачений у нападі на дві мечеті у Новій Зеландії купив через інтернет вогнепальну зброю та боєприпаси.