У Сараєві пройде перший у Боснії та Герцеговині ЛГБТ-прайд

Автор:
Олена Мельник
Дата:

У Сараєві 8 вересня відбудеться перший ЛГБТ-парад у Боснії і Герцеговині. Запланований марш пройде на знак протесту проти нерівності у країні, заявили організатори.

Як пише Euronews, гомосексуальність у Боснії і Герцеговині вважалася злочином до 1998 року, і досі публічні «Марші гордості» у країні не проводилися через проблеми з безпекою.

За даними неурядової організації Amnesty International, соціальна ізоляція та дискримінація представників ЛГБТ-спільноти, як і раніше, розповсюджені в державі у Південно-Східній Європі. Хоча бути геєм більше не є злочином, однак одностатеві пари не мають таких же прав, як гетеросексуальні шлюби.

Згідно з опитуванням 2015 року, проведеним у Сараєві, 51% представників ЛГБТ-спільнот зазнали різної дискримінації.

У 2008 і 2014 роках на учасників акції на підтримку ЛГБТ-спільноти напали хулігани та радикальні ісламісти. Зараз організатори маршу вважають, що атмосфера в країні в цілому змінилася, пише «Радіо Свобода» .

«І ми очікуємо, що значна кількість громадян прийде, щоб виявити солідарність», — сказала одна з організаторів Даяна Бакіч.

  • У березні в школі Паркфілд Комʼюніті міста Бірмінгем у Великій Британії тимчасово зупинили уроки про права ЛГБТ-спільноти через протести батьків.