Директора Грибовицького сміттєзвалища у Львові затримали на хабарі майже в півмільйона гривень

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Служба безпеки затримала директора львівського комунального підприємства «Збиранка» (Грибовицьке сміттєзвалище) на робочому місці під час отримання 400 тисяч гривень хабара. Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними слідства, чиновник організував фіктивні поставки вапна для станції очистки фільтратів Грибовицького сміттєзвалища.

Планувалося використовувати лише третину від передбаченої технологічним процесом кількості вапна. А глава підприємства отримував 65% від суми перерахованих коштів за фактично непоставлений товар, а також «відкат» з кожного поставленого кілограма вапна.

«Співробітники СБ України задокументували вимагання директором КП 4,7 млн грн від місцевого підприємця за визнання його переможцем відкритих торгів та підписання з ним договору на поставки вапна з подальшою фальсифікацією бухгалтерської документації за нібито поставлену продукцію», — йдеться в повідомленні СБУ.

Зараз директор звалища перебуває в ізоляторі тимчасового утримання. Також СБУ перевіряє причетність інших чиновників Львівської міськради.

Львівська «сміттєва криза»

Львівський полігон твердих побутових відходів діє з 1958 року поблизу села Великі Грибовичі під Львовом. 28 травня 2016 року на звалищі спалахнула пожежа, гасіння якої тривало дві доби. Тоді під завалами загинули троє рятувальників. Після пожежі суд зобовʼязав владу Львова закрити звалище.

Це призвело до незаконного вивезення сміття зі Львова в інші області України. Міста відмовлялися приймати львівське сміття, його вивозили та звалювали таємно, що призвело до так званої «сміттєвої кризи».

Мер Львова і лідер партії «Самопоміч» Андрій Садовий заявив, що блокада має політичне підґрунтя. За його словами, незабаром після початку сміттєвої блокади Львова в 2016 році його запросили в Адміністрацію президента на Банкову та запропонували підписати таємну угоду. «Суть дуже проста — я передаю фракцію «Самопоміч» у парламенті під контроль БПП (як вони собі це уявляли — це вже інше питання) і гарантую особисту лояльність. Натомість президент обіцяв дати команду припинити блокаду», — сказав Садовий.