У Кірові у місцевого активіста співробітники ФСБ під час обшуку знайшли прапор України

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

У російському Кірові Федеральна служба безпеки провела обшуки та затримала 17-річного місцевого активіста Каріма Зянчуріна. Про це пише «Радио Свобода».

До активіста у квартиру 2 квітня о шостій ранку увірвались четверо працівників ФСБ з двома свідками. Обшук тривав три години.

Як повідомляє видання, під час обшуку усі речі в помешканні розкидали, меблі пересували, а звичайний травʼяний чай хотіли вилучити як наркотичну речовину. Серед предметів, які спецпризначенці позначили як «підозрілі», опинилися книга Бориса Нємцова «Путін. Війна», друковані матеріали руху «Відкрита Росія» Михайла Ходорковського та прапор України. Усі електронні носії — компʼютери, телефони, карти памʼяті, флешки — вилучили для подальшого вивчення як можливі докази «екстремістської діяльності».

Після обшуку неповнолітнього Каріма Зянчуріна разом із батьком відвезли до кіровського управління ФСБ, де допитували понад три години.

За версією правоохоронних органів, хлопець читав якісь «екстремістські матеріали» у соціальній мережі в «ВКонтакте».

Сам затриманий розповів, що був підписаний на ліворадикальне співтовариство «Народна Самооборона». Учасники цієї спільноти обговорювали вибух в Архангельську 31 жовтня 2018 року, який, за даними російської поліції, здійснив 17-річний анархіст Михайло Жлобицький.

Каріму Зянчуріну присвоїли статус свідка у кримінальній справі про екстремістські публікації в інтернеті, повʼязані з вибухом в Архангельську. Після допиту хлопця відпустили.