Верховний суд повернув справу Савченко — Рубана до Київського апеляційного суду

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Верховний суд України повернув справу депутатки Верховної Ради Надії Савченко та очільника організації «Офіцерський корпус» Володимира Рубана назад до Київського апеляційного суду, який в кінці березня відмовився її розглядати. Про це повідомляє прес-служба нардепа.

«Нове засідання відбудеться 4 квітня о 13:50, знову в Київському апеляційному суді (м. Київ, вул. Соломʼянська, 2а)», – йдеться в повідомленні.

Також у прес-службі заявили, що 3 квітня суддя Київського апеляційного суду не дозволив помічникам нардепки Надії Савченко її побачити, «не маючи на те жодних прав і аргументів, порушуючи Конституцію» та інші закони.

  • В Україні з січня не можуть визначити суд, який буде розглядати обвинувальний акт у справі Савченко – Рубана. Спочатку справу направили до Словʼянська, потім у Чернігів, звідки її передали в Київ. Судді кілька разів приймали відвід у справі .
  • 29 березня Київський апеляційний суд скерував до Верховного суду обвинувальний акт у справі. Тоді в суді зазначили, що не мають права вирішувати питання про скерування кримінального провадження у цій справі з одного суду до іншого, оскільки кримінальні правопорушення вчинялися в межах територіальної юрисдикції різних апеляційних судів.
  • Савченко затримали 22 березня 2018 року у Верховній Раді після того, як парламент зняв з неї недоторканність. Її разом з Рубаном звинувачують у підготовці захоплення державної влади, а також у посяганні на життя державного діяча, підготовці теракту, сприянні терористичній організації та незаконному використанні зброї.