У місці масових розстрілів білорусів Куропатах почали зносити хрести

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Під Мінськом у Куропатах за допомогою техніки почали зносити хрести. Тут у 1937—1941 роках карателі НКВС розстріляли, за різними підрахунками, від 40 до 200 тисяч осіб. Як передає кореспондент «Радіо Свободи» з посиланням на очевидців, в урочищі зараз викопують і вивозять хрести, які минулого літа встановлював активіст Дмитро Дашкевич із прихильниками.

Свідки нарахували вісім екскаваторів, які зносять хрести по всьому периметру меморіалу. Про це розповів один з лідерів захисту Куропат, співголова «Білоруської християнської демократії» Павло Северинець.

Активіст Дмитро Касперович повідомив «Радіо Свобода», що дійшов від Хреста страждань до пагорба в меморіалі, відомого в народі як «Голгофа», але там його зустріли міліціонери та далі не пустили. Він бачив техніку, співробітників у штатському і будівельників.

Активіст обʼїхав навколо Куропат на машині та побачив, що вздовж дороги по всьому периметру території, за його підрахунками, повалено в цілому вже близько 100 хрестів. Імовірно, це ті хрести, які потрапляють на трасу, де буде встановлена огорожа.

У Міністерстві лісового господарства не коментують ситуацію. Там заявили, що тема «специфічна», і попросили журналістів направити інформаційний запит.

Підʼїзди до урочища заблоковані місцевими правоохоронцями, передає «Наша Ніва». Вони не дозволяють зупинятися біля ресторану «Поїдемо поїмо». Здалеку видно техніку і робітників.

  • У березні в окупованому Росією Криму співробітники ФСБ провели обшуки у членів релігійної організації «Свідки Єгови» і затримали кілька людей.