Авіакатастрофа Boeing 737 MAX в Ефіопії: перед падінням літак кілька разів пікірував, пілоти робили все можливе

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Літак Boeing 737 MAX авіакомпанії Ethiopian Airlines, що розбився 10 березня, перед падінням кілька разів пікірував. Про це йдеться в опублікованій частині звіту авіакомпанії про катастрофу.

«Незважаючи на всі зусилля, прикладену роботу і повне дотримання процедур щодо надзвичайних ситуацій, на жаль, пілоти не змогли стабілізувати літак і вирівняти його ніс», — йдеться у звіті.

У компанії відзначили, що пишаються загиблими пілотами, оскільки вони проявили високий професіоналізм і боролися до самого кінця.

  • 10 березня у Ефіопії після шести хвилин польоту розбився пасажирський Boeing 737 MAX компанії Ethiopian Airlines. Він прямував зі столиці країни Аддис-Абеби до Кенії. На його борту перебували 157 осіб — громадяни 33 країн, серед них було 19 співробітників Організації Обʼєднаних Націй. Усі вони загинули.
  • Раніше у Індонезії розбився інший літак Boeing 737 MAX авіаліній Lion Air, внаслідок чого загинули 189 осіб.
  • Аналіз безпеки Boeing показав, що нова система управління польотом в літаках MAX, відома як MCAS, мала кілька суттєвих недоліків. Експерти припускають, що вона автоматично направляє ніс літака вниз, навіть коли у цьому немає потреби, і не дозволяє пілотам виправити положення вручну. Це і могло спричинити катастрофи в Індонезії та Ефіопії. Але поки розслідування ще триває.