Foreign Policy: Росія глобально «ламає» GPS для захисту Путіна та військ

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Дослідники аналітичного центру в Вашингтоні та експерти групи C4ADS помітили масштабні збої GPS-систем навігації у тих місцях, де зʼявляється президент Росії Володимир Путін, а також поблизу передбачуваного розміщення російських військ у Сирії й на окупованому Донбасі.

Про це пише видання Foreign Policy.

У вересні 2016 року Путін був з візитом у Криму і відвідував будівництво Кримського мосту, але коли він прибув безпосередньо на сам міст, системи ідентифікації кораблів неподалік почали показувати, що судна стоять в аеропорту Сімферополя. У 2018 році Путін уже їхав на вантажівці по мосту, і тоді також спостерігалися збої — всі кораблі у районі миттєво перемістилися до аеропорту в Анапі. Така ж ситуація відбувається і в аеропортах, де приземляється глава РФ.

Експерти C4ADS вважають, що в Путіна є переносний апарат, який пригнічує і ламає GPS. При цьому вони зазначають, що такі збої спостерігаються і в місцях дислокації російських військ.

«Росія продовжує діяти як першовідкривач у цьому просторі [навігаційних систем маніпуляції], викриваючи своє бажання не тільки розгортати можливості з метою захисту своїх VIP-ів і стратегічно важливих обʼєктів, але й використовувати ці техніки з метою просування своїх цілей на передовій у Сирії та біля російських європейських кордонів», — заявив фахівець C4ADS.

Експерти зазначили, що за останні роки Росія розвиває радіоелектронне озброєння, щоб протистояти високоточній зброї США та НАТО. Наприклад, у Сирії американські командири скаржилися на «агресивне середовище електронної війни».

Фахівці впевнені, що Росія вже досягла певних успіхів у цій сфері. Про це говорять 9 883 зафіксованих випадків придушення GPS-систем у період з 2016 до 2018 року.