Київ направив Москві ноту з вимогою негайно звільнити 113 засуджених українців

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Україна направила ноту Російській Федерації з вимогою передати 113 засуджених українців, які незаконно утримуються на території РФ і в тимчасово окупованому Криму. Про це йдеться на сайті Міністерства юстиції.

Мінʼюст отримав звернення українців, які були засуджені вироками українських судів. Однак після окупації Криму так звані судові органи півострова привели ці вироки у відповідність із законодавством РФ згідно з Кримінальним кодексом Росії. На сьогодні ці громадяни відбувають покарання в окупованому Криму або переведені на територію РФ.

«Функціонування на тимчасово окупованій території України судів, що виносять рішення від імені Російської Федерації, а також здійснення ними правосуддя відповідно до російського процесуального і матеріального права не має правових наслідків за законодавством України», — йдеться в повідомленні.

Зазначені громадяни незаконно позбавлені волі та права відбувати покарання на території України за злочини, вчинені ними в Україні, за які вони засуджені відповідно до законодавства РФ.

Таким чином, Мінʼюст вимагає від РФ негайного повернення своїх громадян, які незаконно утримуються в Росії та окупованому Криму попри норми та принципи міжнародного гуманітарного права та міжнародних прав людини.

У Міністерстві юстиції theБабелю повідомили, що не мають права оприлюднювати прізвища засуджених українців, посилаючись на таємницю особистих даних.