Європарламент затвердив безвіз у Європу для громадян Великої Британії після Brexit

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Європейський парламент ухвалив закон, який вводить безвізовий режим для громадян Великої Британії після Brexit. Рішення прийняте 4 квітня. Його підтримали 502 євродепутати, при цьому 81 був проти і ще 29 утрималися.

Документ дозволяє британцям перебувати в країнах ЄС до 90 днів у 180-денний період. Громадяни Євросоюзу також зможуть перебувати на Британських островах на таких же умовах.

Сполучене Королівство стане однією з понад 60 країн і територій, громадянам яких не потрібно отримувати візу для вʼїзду в ЄС під час ділових поїздок, туризму або візитів до родичів чи друзів. Документ проте не дає права на роботу.

Водночас без візи британці не зможуть потрапити в Ірландію, яка має власну візову політику, та в країни Шенгенської зони (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія і Швейцарія). Ірландія і Велика Британія мають спеціальну двосторонню угоду, яка передбачає безвізовий режим між двома країнами.

Закон почне діяти наступного дня після виходу Великої Британії з Європейського Союзу. Брюссель і Лондон зараз ведуть активні переговори щодо цього питання. Документ мають опубліковати в Офіційному журналі ЄС до 12 квітня, щоб підготуватися до можливого Brexit без угоди.

  • Парламент Великої Британії 29 березня втретє провалив проект угоди з ЄС про умови Brexit. Тепер Британія повинна представити інший план або вийти з Євросоюзу без угоди до 12 квітня.
  • Палата громад — нижня палата британського парламенту — 3 квітня проголосувала за подальше перенесення дати виходу країни з Євросоюзу, щоб уникнути Brexit без угоди з ЄС. Премʼєр-міністр Тереза ​​Мей має намір переконати Брюссель відкласти Brexit до 22 травня, щоб уникнути участі країни у виборах до Європарламенту, які пройдуть 23—26 травня.