Опитування: Кожен четвертий українець підтримує розширення повноважень президента

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Посилення повноважень президента підтримують 25% українців. На їхню думку, глава держави повинен мати право формувати уряд. Такими є результати опитування двох соціологічних компаній: фонду «Демократичні ініціативи» ім. І. Кучеріва та Київського міжнародного інституту соціології.

40% українців упевнені, що повноваження президента варто залишити в тому ж обсязі, в якому вони були останні пʼять років, а 9% вважають, що вибори президента слід перенести до парламенту та залишити за ним лише повноваження Головнокомандувача Збройних сил.

Перехід до президентської форми правління в Україні підтримують 14% громадян, за парламентську — лише 4%. 58% українців найбільш прийнятним вважають поєднання форм президентської і парламентської республіки.

27% респондентів заявили про підтримку президентсько-парламентської республіки, коли уряд призначає президент за згодою Верховної Ради, а 32% — за парламентсько-президентську, коли уряд призначає Верховна Рада за згодою президента.

Дослідження проводилося 20—26 березня. Загалом було опитано 1 600 респондентів у всіх областях України, крім тимчасово окупованого Криму і частини Донецької та Луганської областей. Статистична похибка не перевищує 3,7%. Опитування проводилося в межах проекту «МАТРА» посольства Королівства Нідерландів.