Штаб Порошенка закликав Зеленського здати на аналіз волосся. Навіщо?

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Передвиборчий штаб Петра Порошенка закликав кандидата у президенти Володимира Зеленського здати на дослідження весь необхідний біоматеріал, зокрема зразок волосся, як це передбачено медичним протоколом. Про це під час брифінгу заявив речник штабу Олег Медведєв.

«Якщо Зеленський сам запропонував цю історію з аналізами, сам поставив її на порядок денний, то він має здавати аналізи не понарошку, а всерйоз. Не вибірково, а зробити все, що належить за медичним протоколом для того, щоб остаточно дослідити питання про алкогольну і наркотичну залежність», — сказав він.

Медведєв пояснив, що саме спеціальний аналіз зразків волосся дозволяє виявити сліди наркотичних речовин в організмі людини.

Йдеться про те, що, наскільки нам відомо, кандидат Зеленський не здав волосся. «А за версією [міністра охорони здоров’я] Уляни Супрун, саме волосся є ключовим у дослідженні для виявлення слідів наркотичних речовин, бо там вони зберігаються близько 90 днів. І країна зацікавлена в тому, щоби якнайшвидше завершити це питання… У нас війна з Росією, а ми обговорюємо аналізи кандидатів. У нас серйозні внутрішні і міжнародні виклики», — додав Медведєв.

Чому це важливо?

На своїй сторінці у Facebook міністр охорони здоров’я Уляна Супрун пояснила, у який спосіб та протягом якого терміну можна виявляти залишки алкоголю чи наркотиків в організмі людини. Вона підкреслила, що для ґрунтовного аналізу необхідне специфічне обладнання. Це має бути тривалий процес дослідження (2—3 дні) на основі аналітичної хімії, а саме — хромато-масс-спектрометрія.

«Все інше, наприклад тест-полоски, що обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником… Наявність алкоголю в організмі простіше підтвердити, аніж наркотики. Для цього використовують хроматографічний метод. Водночас алкоголь швидше виводиться з організму», — наголосила міністр.

Наркотичні речовини або алкоголь зберігаються в біологічних матеріалах людини протягом різного часу, який залежить від того, наскільки часто людина їх вживає.

«У волоссі сліди наркотичних речовин з’являються після одного тижня від часу вживання. Але зберігаються там дуже довго — до 90 днів та навіть більше. Волосся зростає зі швидкістю приблизно 1 см на місяць, тому в залежності від його довжини можна визначити вживання наркотиків протягом останніх місяців», — додала Супрун.

  • Уранці 5 квітня чинний президент Петро Порошенко здав на НСК «Олімпійський» аналізи на наявність в організмі наркотичних речовин та алкоголю. Лікарі провели загальний медичний огляд та взяли у нього на аналіз зразок крові, сечі та волосся. Експрес-тест не показав жодної психоактивної речовини в його організмі.
  • Перед цим кандидат у президенти Володимир Зеленський, який запропонував пройти медогляд перед дебатами, здав аналіз крові у приватній клініці Eurolab на Соломʼянській вулиці. За словами лікаря, його результати будуть готові через три дні. Зеленський говорить, що отримає інформацію на електронну пошту, і пообіцяв її оприлюднити.