У Європарламенті звинуватили ОБСЄ у цензурі через війну на Донбасі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Депутати Європейського парламенту звинуватили Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ у цензуруванні їхньої позиції щодо ролі Росії у війні на Донбасі, пише «Радіо Свобода».

Видання отримало у розпорядження лист від імені Європарламенту на адресу директорки БДІПЛ ОБСЄ Інгіборг Солрун Гісладоттір. Його підписали євродепутатка Лінда Макаван та голова комітету Європарламенту з міжнародних справ Дейвід Макалістер.

Європарламентарі стверджують, що перед прес-конференцією місії спостерігачів 1 квітня ОБСЄ звернулося до представника Європарламенту по коментар для спільного прес-релізу. Голова делегації від Європарламенту Даріуш Росаті надав текст, у якому згадувалася «розв’язана Росією війна проти України».

«За кілька годин БДІПЛ ОБСЄ попросило пана Росаті замінити це формулювання фразою «конфлікт на сході». Після відмови сторони погодилися, що коментар взагалі не потрапить до прес-релізу», — пише видання.

Проте перед самим початком прес-конференції спостерігачі отримали фінальну версію документу, у якому «до величезного здивування усіх присутніх» була цитата від імені Європарламенту у відцензурованому вигляді — йшлося саме про «конфлікт на сході», а не «розв’язану Росією війну».

«Після запевнень з боку представників команди БДІПЛ ОБСЄ, що поширення тексту буде негайно зупинене, прес конференція розпочалася. Проте, знову на величезне здивування євродепутатів, стало очевидним, що надруковані копії спільної заяви з неприйнятним формулюванням були розповсюджені серед присутніх журналістів», — цитує видання зміст листа.

Євродепутати назвали цей випадок «безпрецедентним та неприпустимим». Вони також додали, що такі випадки порушують право Європейського парламенту як незалежної та суверенної міжнародної організації висловлювати власні погляди. Перед другим туром виборів Європейський парламент вимагає пояснень з боку БДІПЛ ОБСЄ і заявляє, що цей інцидент може підірвати робочі взаємини та довіру між двома організаціями.