«Це пряме право Константинополя». ПЦУ не бачить підстав для відкликання Томосу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Православна церква України не бачить підстав для відкликання Томосу про її автокефалію, йдеться у заяві ПЦУ.

«Московський Патріархат в Україні не є тут Помісною Церквою, а є частиною Російської Православної Церкви. Надання ж Томосу про автокефалію — це пряме і цілком канонічне право Вселенського Патріархату», — підкреслюють у ПЦУ.

Там додали, що завдяки реалізації цього права через Томос Вселенський патріарх проголосив і затвердив автокефалію 10 з 15 помісних церков.

Щодо визнання церкви, у ПЦУ підкреслили, що очікувати цілковитої рецепції (визнання) лише через три місяці після проголошення Томосу недоречно. «Говорити про принципову неможливість визнання помісної Української православної церкви з боку інших православних церков немає ніяких підстав. А тим більше робити це представникам Російської Православної Церкви, яка сама очікувала на своє визнання 141 рік (1692 місяці!)», — заявили в ПЦУ.

  • 3 квітня Священний синод Української православної церкви (Московського патріархату) закликав Константинопольський патріархат відкликати Томос про автокефалію української церкви і назвав рішення вселенського патріарха Варфоломія «помилкою».