Макрон доручив дослідити роль французької армії в геноциді в Руанді

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Президент Франції Емманюель Макрон доручив експертам провести розслідування ролі французької армії в геноциді в Руанді, який є джерелом напруженості у відносинах між Парижем і Кігалі. Про це повідомляє Reuters.

«Мета полягає в тому, щоб представити звіт, який буде опублікований через два роки... і буде доступний для всіх. Він буде науково оцінювати на основі архівів ту роль, яку Франція відігравала в Руанді з 1990 по 1994 рік», — зазначив він.

Макрон уточнив, що розслідування здійснюватиме спеціальна комісія з девʼяти чоловік, яка буде мати повний доступ до президентських, дипломатичних, військових і розвідувальних архівів.

Також у заяві зазначається, що французький суд у справах геноциду в Руанді отримає у своє розпорядження додаткові ресурси, аби прискорити розгляд.

Що сталося?

Президент Руанди Поль Кагаме звинуватив Париж у тому, що французи брали участь у кровопролитних боях, у ході яких були вбиті 800 тис. тутсі і хуту.

Офіційний Париж визнав помилки у своїх відносинах з Руандою, водночас заперечив звинувачення у тому, що країна займалася навчанням ополченців бойовим діям.