«Якщо Ви не боїтеся». Саакашвілі закликав Порошенка повернути йому український паспорт

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Екс-президент Грузії, колишній голова Одеської обласної держадміністрації, голова партії «Рух нових сил» Міхеїл Саакашвілі закликав президента Петра Порошенка повернути йому українське громадянство до закінчення другого туру виборів. Про це він сказав у своєму відеозверненні в Facebook.

«Просте запитання до вас: слабо відновити законність, повернути мені мій український паспорт і пустити мене в Україну? Якщо ви не боїтеся, якщо ви справді такий сміливий, справді вирішили змінитися, у вас є можливість так зробити, вчинити як гарант законності і вчинити по-людськи, по-чоловічому правильно», — заявив Саакашвілі.

Політик вважає, що його позбавили громадянства з порушенням українського законодавства і з порушенням міжнародних норм, «тому що не можна позбавляти громадянства людину, яка не має громадянства іншої країни».

«Саме через тиск з боку вашої адміністрації справи досі всіляко затримуються в українських судах, суди не приймають рішень, тому що вони не хочуть, щоб я пішов у Страсбург, тому що Європейський суд відразу поверне мені громадянство», — зазначив Саакашвілі.

  • У липні 2017 року Саакашвілі позбавили українського громадянства. Підставою назвали те, що в 2015 році Саакашвілі нібито вказав неправдиву інформацію в заяві на отримання громадянства й не вказав інформацію про судимість. Сам політик заперечував, що підписувався під такою анкетою.
  • Київська влада вислала Саакашвілі до Польщі, звідки він прорвався в Україну 10 вересня 2017 року. Після цього українські правоохоронці висунули Саакашвілі звинувачення, що він отримав від бізнесмена Сергія Курченка кошти на організацію протестних акцій в Україні.
  • 12 лютого 2018 року Саакашвілі затримали в ресторані Києва. Пізніше його повторно вислали до Польщі. Зараз очільник партії «Рух нових сил» перебуває в Нідерландах.
  • На початку березня Саакашвілі стверджував, що повернеться в Україну 1 квітня і запевняв, що Порошенко не пройде у другий тур виборів. Він повідомив, що прилетить до Києва з Польщі і показав на телефоні інформацію про купівлю авіаквитка. Після попередніх результатів першого туру виборів колишній президент Грузії передумав повертатися в Україну 1 квітня .