Загострення в Лівії: загинули 32 людини, Росія заблокувала заяву Ради безпеки ООН

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Внаслідок загострення збройного конфлікту в Лівії загинули 32 людини, повідомляє агентство AFP.

Війська Лівійської національної армії (ЛНА), якими командує фельдмаршал Халіфа Хафтар, і підтримувані ООН війська лівійського уряду національної згоди обмінялися повітряними ударами 7 квітня. Це відбулося через три дні після того, як Хафтар почав наступ, щоб захопити столицю.

США в неділю закликали до негайного припинення військового наступу .

У багатій нафтою Лівії спалахнула боротьба за політичну владу після повстання, підтриманого НАТО в 2011 році, внаслідок якого вбили диктатора Муаммара Каддафі.

Наступ Хафтара загрожує втягнути країну в повномасштабну громадянську війну і знову зірвати попередні дипломатичні зусилля з пошуку вирішення проблем Лівії.

«Ми ясно дали зрозуміти, що виступаємо проти військового наступу сил Халіфи Хафтара і закликаємо негайно припинити військові операції проти лівійської столиці. Ця одностороння військова кампанія проти Триполі ставить під загрозу цивільне населення і підриває перспективи кращого майбутнього для всіх лівійців», — заявив держсекретар США Майкл Помпео.

Росія 7 квітня заблокувала заяву Ради безпеки ООН із закликом до всіх збройних сил, що виступають на стороні Лівійської національної армії, зупинити наступ на Триполі. Росія, як Єгипет та Обʼєднані Арабські Емірати, є прихильником генерала Хафтара.

Африканське командування збройних сил США (AFRICOM) вивело свої війська з Лівії у звʼязку з погіршенням безпеки в країні.