У Москві суд звільнив режисера Серебреннікова з-під домашнього арешту

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Суд Москви звільнив російського режисера, художнього керівника «Гоголь-центру» Кирила Серебреннікова з-під домашнього арешту. Запобіжний захід замінили на підписку про невиїзд, пише ВВС .

Режисер перебував під домашнім арештом понад 1,5 року — з 23 серпня 2017 року. Таку ж міру запобіжного заходу Мосміськсуд призначив і двом іншим фігурантам справи «Седьмой Студии» — Софії Апфельбаум і Юрію Ітіну. Ще один фігурант справи, Олексій Малобродський, уже перебуває під підпискою про невиїзд.

Хто такий Кирило Серебренніков?

Кирило Серебренніков народився 7 вересня 1969 у Ростові-на-Дону. Він російський режисер театру і кіно, з 2012 року — художній керівник московського театру «Гоголь-центр». Професійно театром займається з 1990 року, також зняв кілька фільмів та серіалів. У нього є нагороди «Кінотавра» і Каннського фестивалю.

Серебренніков відомий своїми ліберальними політичними поглядами, також він критикує російську владу.

23 травня 2017 російські правоохоронні органи провели обшуки в квартирі Серебреннікова і в театрі «Гоголь-центр» в межах справи «Седьмой студии».

Що це за справа?

У 2017 році Серебреннікову висунули звинувачення в шахрайстві в особливо великому розмірі, його взяли під домашній арешт. Слідчі вважають, що підозрювані викрали 133 млн руб. з 214 млн руб., виділених «Седьмой студии» з бюджету на розвиток та популяризацію сучасного мистецтва. Сам Серебренніков назвав звинувачення на свою адресу «абсурдними та шизофренічними», і заявив, що всі гроші, виділені державою, були витрачені за призначенням.

Кримінальне переслідування Серебреннікова викликало суспільний резонанс у Росії та за кордоном. Прихильники режисера назвали кримінальну справу проти нього політично мотивованою. Після його затримання десятки акторів і режисерів, у тому числі Федір Бондарчук, Кейт Бланшетт і Марен Аде, закликали звільнити Кирила Серебреннікова.

У грудні 2018 року Асоціація театральних критиків Росії присудила художньому керівнику «Гоголь-центру», режисерові Кирилу Серебренникову премію в номінації «Людина року» за «безпрецедентну вірність професії в умовах домашнього арешту».