Бацили та стафілококи. Науковці зібрали каталог усіх мікробів і грибів на МКС

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Науковці з Лабораторії реактивного руху (JPL) дослідили мікроби та гриби з Міжнародної космічної станції (МКС). Усі мікроорганізми внесли до каталогу. Це дослідження опубліковано в науковому журналі Microbiome.

Хоч МКС і закрита система, але в ній живуть мікроорганізми. Учені зʼясували, що без присутності людини існування мікроорганізмів на МКС було б неможливим. Щоб охопити та каталогізувати їхню максимальну кількість, проби брали з восьми різних локацій, серед яких — оглядовий ілюмінатор, туалет, платформа для фізичних вправ, їдальня, спальні приміщення, багатофункціональний модуль та лабораторія. Зразки бралися в кожен з трьох польотів, які відбувалися протягом 14 місяців.

Серед усіх знайдених бактерій найчастіше зустрічалися стафілококи (26%), пантоя (23%) і бацили (11%). Серед них організми, які вважаються опортуністичною інфекцією на Землі, такі як золотистий стафілокок (10%), який зазвичай знаходиться на шкірі та в носовому проході, і ентеробактерії, повʼязані зі шлунково-кишковим трактом людини. На Землі вони переважають у спортивних залах, офісах і лікарнях, що говорить про те, що МКС аналогічна іншим штучним середам, де мікроби формуються внаслідок людської діяльності.

Microbiome journal

«Мікроби у приміщеннях на Землі по-різному впливають на здоровʼя людини. Для космонавтів це важливо, тому що в них змінений імунітет, вони не можуть звернутися в спеціалізований медичний заклад зі складним обладнанням. Оскільки в майбутньому можливі довгострокові місії, важливо визначити типи мікроорганізмів, які можуть накопичуватися в унікальних, закритих середовищах, повʼязаних із космічним польотом, термін їхнього життя і вплив на здоровʼя людини», — розповідає учасниця дослідження з JPL доктор Кастурі Венкатесваран.

Науковці помітили, що в той час як грибки залишалися стабільними, різноманітність бактерій змінювалася в залежності від проб. Наприклад, у зразках, взятих під час другого польоту, виявили більшу різноманітність, ніж у зразках першого і третього польотів. Учені повʼязують це з перебуванням на МКС різних астронавтів.