Верховний суд вирішив залишити в Одесі памʼятник імператриці Катерині II. Суперечки щодо нього тривали понад десять років

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
Верховний суд вирішив залишити в Одесі памʼятник імператриці Катерині II. Суперечки щодо нього тривали понад десять років

Marco Fieber / Flickr

Верховний суд виніс рішення залишити в Одесі памʼятник засновникам міста, в центрі якого — російська імператриця Катерина II.

Про це на апаратній нараді оголосив міський голова Одеси Геннадій Труханов, пише «Укрінформ».

«У нас є хороша новина. Понад десять років у нас були судові тяжби з тими, хто був не згоден зі встановленням в Одесі памʼятника засновникам Одеси. Я вважаю, що в цій справі була принципова позиція мерії, юридичний департамент боровся від імені міста. І Верховний суд поставив остаточну жирну крапку в цьому питанні, визнав, що памʼятник встановлено законно, і відхилив вимоги про перенесення памʼятника», — сказав Труханов.

Памʼятник засновникам Одеси, який стоїть на Катерининській площі, відновили 2007 року. З того часу чимало громадських активістів критикували рішення його поставити. На їхню думку, в Одесі не місце памʼятнику російській імператриці, яка узаконила на теренах України кріпацтво й остаточно знищила Запорозьку Січ.

  • У вересні 2017 року Приморський райсуд Одеси розглянув позов Асоціації козацьких товариств «Січ» до міськради про незаконність встановлення памʼятника імператриці Катерині II і її сподвижникам. Приморський райсуд визнав рішення Одеської міськради незаконним.
  • У лютому 2018 року Одеський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу Одеської мерії на рішення суду першої інстанції.