Євросоюз продовжив санкції проти Ірану

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Рада Європейського Союзу продовжила санкції проти Ірану через порушення прав людини, повідомляє прес-служба органу.

Санкції діятимуть до 13 квітня 2020 року. Особам, які підпали під санкції, забороняється вʼїзд у країни ЄС, також через це рішення заморожуються активи 82 фізичних осіб і однієї організації.

Крім того, санкції забороняють експорт до Ірану техніки, яка може бути використана для внутрішніх репресій, і обладнання для моніторингу телекомунікаційних систем. Згідно з повідомлення, вперше ці заходи були прийняті в 2011 році та відтоді щороку продовжуються.

Санкції ЄС проти Ірану

За інформацією Ради ЄС, наразі до Ірану заборонений експорт зброї, товарів подвійного використання, які можуть бути використані для отримання прибутку; заборонений імпорт сирої нафти, природного газу, нафтохімії та нафтопродуктів; заборонено продавати або постачати обладнання для енергетичного сектору; золото, інші дорогоцінні метали та алмази, певне військово-морське обладнання і програмне забезпечення.

Щодо фінансових обмежень: заморожені активи Центрального банку Ірану та основних іранських комерційних банків. Крім того, іранським вантажним літакам заборонений доступ до аеропортів ЄС, також заборонено обслуговувати іранські вантажні літаки або судна, що перевозять заборонені матеріали або товари.

  • Наприкінці березня Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти Ірану. Під обмеження потрапили 25 фізичних і юридичних осіб, зокрема мережа підставних компаній з Ірану, ОАЕ та Туреччини, які передали понад $1 млрд Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) та Міністерству оборони і логістики збройних сил Ірану.