США визнали частину збройних сил Ірану терористичною організацією. Іран відповів тим самим

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Сполучені Штати внесли елітне іранське військово-політичне формування — «Корпус вартових ісламської революції» — у список іноземних терористичних організацій. Про це повідомляє прес-служба Білого дому.

«Сьогодні я офіційно оголошую про намір моєї адміністрації внести Корпус вартових ісламської революції, в тому числі його сили спеціального призначення «Аль-Кудс», у список іноземних терористичних організацій», — заявив президент США Дональд Трамп.

За його словами, це підтверджує, що Іран не тільки є державним спонсором тероризму, але й те, що Корпус активно бере участь, фінансує і пропагує тероризм як інструмент державного управління. «Він є основним засобом уряду Ірану з керівництва та здійснення глобальної терористичної кампанії», — додав Трамп.

Таким чином Сполучені Штати вперше в історії визнали частину іноземного уряду, яким є Корпус вартових ісламської революції, терористичною організацією.

Як пише іранське агентство Mehr, у відповідь Вища рада національної безпеки Ірану визнала центральне командування збройних сил США і повʼязані з ним сили іноземною терористичною організацією.

Що таке Корпус вартових Ісламської революції?

Елітне іранське військово-політичне формування, створене в 1979 році з воєнізованих загонів ісламських революційних комітетів. Брало активну участь в ірано-іракській війні, а також у створенні організації «Хезболла». Офіційно є частиною збройних сил Ірану.

Службовці Корпусу контролюють більшу частину іранської економіки і прямо підпорядковуються верховному лідеру Ірану.

  • Наприкінці березня Міністерство фінансів США запровадило нові санкції проти Ірану. Під обмеження потрапили 25 фізичних і юридичних осіб, зокрема мережа підставних компаній з Ірану, ОАЕ та Туреччини, які передали понад $1 млрд Корпусу вартових Ісламської революції (КВІР) та Міністерству оборони і логістики збройних сил Ірану.
  • Рада Європейського Союзу продовжила санкції проти Ірану через порушення прав людини.