«Карикатура на місію журналістів». Польщу обурила програма про Бандеру на «UA: Перший»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Посольство Польщі в Україні обурене програмою про лідера Організації українських націоналістів (ОУН) Степана Бандеру, яку показав телеканал «UA:Перший» 6 квітня. Про це йдеться у листі посла Польщі Бартоша Ціхоцького на імʼя голови правління Національної суспільної телерадіокомпанії (НСТУ) Зураба Аласанії, опублікованому на сторінці посольства у Facebook.

«Посольство Республіки Польща в Україні висловлює своє глибоке обурення формою, а також змістом програми О. Зінченка «Розсекречена історія. Страсті за Бандерою», яка транслювалася на телеканалі «UA:Перший» 6 квітня», — сказано в документі.

У посольстві наполягають, що місія ЗМІ, зокрема, полягає в збереженні обʼєктивності, фактографії і строгому дотриманні залізних правил журналістики». Але, як вважають в дипломатичному представництві, програма Олександра Зінченка стала «карикатурою на цю місію».

Дискусію в студії за участю чотирьох осіб — прихильників Бандери посольство вважає «заздалегідь невміло спланованою».

У посольстві також обурилися представленим у програмі образом Польщі та висловили здивування відсутністю джерел і вказівки авторів критики. Крім того, не задоволені й тим, що ведучий «не дає можливості висловитися польській стороні».

«Республіка Польща вважає, що історичний діалог з Україною абсолютно необхідний. Тим не менш, він повинен базуватися на правді і повазі до чутливості другої сторони», — підсумована в листі.