Порошенко заявив, що BBC виплатить йому 50 тисяч фунтів. Гроші він перерахує українській армії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Петро Порошенко заявив, що британська телерадіомовна корпорація ВВС виплатить йому 50 тисяч фунтів (1 739 688 грн) за публікацію статті, у якій йшлося про те, що українська сторона нібито заплатила адвокату президента США Дональда Трампа Майклу Коену $400 тисяч за організацію першої зустрічі з президентом України.

Про це він заявив у ефірі програми «Свобода слова» на каналі ICTV.

«Засідання британського суду закінчилося, виходить представник ВВС і каже: “Я вибачаюся перед Петром Олексійовичем Порошенком, ми написали неправду [...]. У якості компенсації виплачуємо 50 тисяч фунтів”. Як тільки я їх отримаю — вони будуть перераховані українській армії. Нехай ВВС теж фінансує українську армію. І велика сума — ще більша — для компенсації судових витрат», — сказав глава держави.

За словами Порошенка, це перший випадок, коли президент пішов у суд з позовом проти BBC і переміг.

  • Матеріал був опублікований на сайті ВВС 23 травня. У своїй статті ВВС посилалася на високопосадове джерело у Києві, знайоме з ситуацією. Після публікації матеріалу Порошенко подав до суду за наклеп.
  • У вересні 2018 року «Радіо Свобода» оприлюднила текст позову Порошенка до ВВС. Президент просив, щоб Високий суд Лондона зобовʼязав ВВС компенсувати йому збитки за публікацію про платежі за зустріч із Трампом. Він просив, щоб суд зобовʼязав ВВС спростувати інформацію з публікації та заборонив поширювати її надалі. Також він хотів, щоб ЗМІ компенсувало йому збитки та судові витрати. Сума збитку в позові зазначена не була.
  • 28 березня британська служба BBC вибачилася перед президентом Петром Порошенком і пообіцяла виплатити йому компенсацію за публікацію про його першу зустріч із Дональдом Трампом. Тоді Порошенко сказав, що мова йде про 160 тисяч фунтів стерлінгів.