«Клекотливі орли летять до України». В Яворів на навчання прибудуть бійці елітної 101-ї повітряно-десантної дивізії США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
«Клекотливі орли летять до України». В Яворів на навчання прибудуть бійці елітної 101-ї повітряно-десантної дивізії США

US Army

В Яворівський центр бойової підготовки (Львівська область) у найближчі дні прибудуть близько 150 бійців елітної 101-ї повітряно-десантної дивізії армії Сухопутних військ США. Про це у Facebook повідомив посол України у США Валерій Чалий.

«Клекотливі орли (screaming eagles) летять до України! У найближчі дні понад 150 військових елітної 101-ї повітряно-десантної дивізії армії США прибудуть в Україну для тренування наших у Яворівському центрі бойової підготовки і взаємного обміну досвідом», — написав він.

Хто такі «Клекотливі орли»?

101-а повітряно-десантна (десантно-штурмова) дивізія отримала своє прізвисько через характерну нарукавну емблему, на якій зображена голова білого орла, який кричить. Дивізія була сформована в серпні 1942 року і отримала славу завдяки участі у висадці в Нормандії під час Другої світової війни. Також брала участь в операції «Маркет Гарден» на території Нідерландів та Німеччини у 1944 році. Відзначилася при обороні Бастоні під час битви у бельгійських Арденнах (1944—1945). Саме ці події прославили дивізію і зробили її невідʼємною частиною низки компʼютерних ігор (Call of Duty: United Offensive, Company of Heroes, Medal of Honor) та кінофільмів («Брати по зброї», «Врятувати рядового Райана» тощо).

Після Другої світової «орли» брали участь у Вʼєтнамській війні, в операції «Буря в пустелі», в операціях у Афганістані (з 2002 року і по сьогодні), а також у вторгненні в Ірак (2003 рік).