Росія всьоме попросила Інтерпол заарештувати критика Кремля Білла Браудера

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Росія всьоме попросила Інтерпол заарештувати критика Кремля Білла Браудера

Hudson Institute / Flickr

Росія у сьомий раз попросила Інтерпол заарештувати Білла Браудера — міжнародного фінансиста й інвестора, одного з найбільш послідовних критиків Кремля та президента РФ Володимира Путіна. Він, зокрема, домагається покарання для російських чиновників за смерть його адвоката Сергія Магнітського у 2009 році. Про це пише Reuters .

Раніше Росія неодноразово просила Інтерпол заарештувати Браудера. З 2005 року йому заборонений вʼїзд у країну. А в 2007 році російський суд заочно засудив його до девʼяти років позбавлення волі за умисне банкрутство та ухилення від сплати податків на суму 4 млрд рублів. Інтерпол відхиляв запити шість разів.

Сам Браудер говорить, що він є жертвою помсти корумпованих чиновників у РФ і заперечує всі звинувачення. На своїй сторінці у Twitter він назвав ордер Росії фіктивним.

Комісія Інтерполу, яка складається з восьми осіб і до якої входить також російський адвокат, розгляне запит Росії 15—19 квітня.

Браудер заробив мільйони на російських ринках. Він засновник і генеральний директор інвестиційного фонду Hermitage Capital Management, який у період з 1995 до 2006 року був одним із найбільших фондів іноземних інвестицій у Росії. Він лобіював на заході прийняття «законів Магнітського», щоб ввести санкції проти російських чиновників за корупцію і порушення прав.

  • 14 березня Європейський парламент ухвалив резолюцію, яка вимагає накласти санкції на всіх порушників прав людини в усьому світі.