Російська правозахисна організація «Меморіал» визнала українських моряків військовополоненими

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Російський правозахисний центр «Меморіал» визнав 24 українських моряки політичними вʼязнями та військовополоненими. Про це йдеться на сайті організації.

У «Меморіалі» зазначили, що інцидент у Керченській протоці є міжнародним військовим конфліктом і зауважують, що Росії, яка ратифікувала Конвенцію ООН з морського права, заборонено перешкоджати мирному проходу суден прибережних держав.

«Міжнародне право не визнає законність окупації та анексії Російською Федерацією в 2014 році півострова Крим і повʼязані з цим претензії Росії на встановлення морського кордону по 12-мильній зоні від берегової лінії Криму, в яку зайшли українські військові моряки 25 листопада 2018 року. Таким чином, звинувачення українських військових у перетині цього «кордону» не може розглядатися як правомірне з погляду міжнародного права», — йдеться в заяві російських правозахисників.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом зі ще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Екіпаж потрапив у полон. Троє військових були поранені.
  • Чотирьом українським військовополоненим, яких росіяни захопили в Керченській протоці, за відсутності адвокатів провели психіатричну експертизу.
  • Український військовий моряк Василь Сорока, якого поранили поблизу Керченської протоки в листопаді минулого року, відчуває біль у руці після операції.
  • У середині березня консулу України дозволили відвідати поранених українських моряків, яких росіяни захопили в Керченській протоці і зараз тримають у СІЗО «Лефортово».