Вночі: опоненти на виборах в Ізраїлі оголосили про перемогу, Далай-лама потрапив у лікарню, а Алжир отримав главу держави на 90 днів

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Нетаньягу і Ганц оголосили про перемогу на виборах в Ізраїлі

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу та його головний конкурент Бенні Ганц оголосили кожен про свою перемогу на парламентських виборах. Заяви пролунали після того, як були оприлюднені результати опитувань на виході з виборчих дільниць, згідно з яким партія Нетаньягу «Лікуд» незначно відстає від опозиційного блоку Ганца «Кахоль-Лаван».

Однак за попередніми даними Центральної виборчої комісія Ізраїлю, партія «Лікуд» чинного премʼєр-міністра Нетаньягу випереджає суперника менше ніж на один відсоток з результатом 26,27% голосів. За блок партій «Кахоль-Лаван», проголосували 25,94% відсотка виборців.

Далай-лама потрапив у лікарню

Духовний лідер Тибету, 83-річний Далай-лама XIV госпіталізований у лікарню в індійському Нью-Делі з інфекцією грудної клітини. Монах, який втік до Індії на початку 1959 року після невдалого повстання проти китайського правління, живе у вигнанні в північному індійському містечку Дармсала на пагорбі. За словами особистого секретаря Далай-лами, його стан наразі стабільний. Він перебуватиме в лікарні два-три дні.

Родичі українських політв’язнів звернулися до ПАРЄ

Рідні та близькі понад півсотні українців, що є політичними в’язнями та утримуються в Росії, звернулися із відкритим листом до всіх депутатів у Парламентській асамблеї Ради Європи. 10 квітня ПАРЄ буде голосувати за резолюцію, щоб зняти санкції з Росії. Автори наголошують, що схвалення такої пропозиції дасть Москві змогу «уникнути відповідальності за те, що вона зробила з нашими близькими».

Під документом стоять підписи родичів 55 політв’язнів, об’єднаних в Асоціацію політичних в’язнів Кремля та ГО «Звільнення з полону». Вони нагадують, що це не повний список політв’язнів — у Росії утримують щонайменше 97 осіб із таким статусом, а також є понад 120 військовополонених та цивільних заручників в окупованому Донбасі.

Алжир отримав главу держави на 90 днів

Парламент Алжиру призначив спікера вищої палати законодавчого органу Абделкадера Бенсалаха на посаду виконувача обовʼязків президента країни. Одразу після цього протестувальники на вулицях почали вимагати відставки новопризначеного лідера Алжиру. Раніше алжирська опозиція заявила, що бойкотуватиме засідання парламенту, на якому обиратимуть тимчасового президента країни після відставки Абдельазіза Бутефліки, який правив країною 20 років.

Бенсалах займатиме цю посаду протягом 90 діб до виборів.