Китайський місяцехід здолав уже понад 170 метрів на зворотному боці Місяця

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:

Китайський місяцехід Yutu-2 проїхав уже 170,92 м по зворотному боку Місяця. Про це повідомили в Китайському національному космічному управлінні, пише China.org.cn.

Планетохід висадився на зворотній стороні Місяця 3 січня цього року, що стало першою в історії успішною посадкою на цій території. За планом, він мав пропрацювати там не більш ніж три місяці, але вже перевищив очікування. Yutu-2 брав паузу з 2 до 8 квітня, оскільки в цей період температура на Місяці була надзвичайно висока. Але згодом відновив роботу.

Місяцехід досліджує «незайману територію» Місяця. Він робить знімки, збирає та передає інформацію про мінеральний склад порід та інші характеристики поверхні супутника Землі.

Попередник Yutu-2 — Yutu — проїхав поверхнею Місяця 115 м. Усього він пропрацював там 2,5 роки.

  • 3 січня китайський апарат для дослідження Місяця Changʼe 4 успішно сів на зворотному боці Місяця. Це відбулося 3 січня о 04:26 за київським часом. На борту станції перебуває місяцехід, який обстежить місце посадки, проведе геологічні та астрофізичні експерименти, досліди з вирощування живих організмів в умовах малої сили тяжіння.
  • 15 січня на зворотному боці Місяця зійшов перший паросток бавовни, доставлений китайським космічним зондом Changʼe-4. Це назвали першим вдалим біологічним експериментом на поверхні супутника Землі. Втім, 17 січня стало відомо, що рослина загинула.
  • Yutu-2 відновив свою діяльність 29 січня після першої місячної ночі на поверхні, а потім з 4 до 8 лютого, коли сонце було високо над посадковим майданчиком, перейшов у режим очікування.