«Польське радіо»: Причиною падіння президентського літака під Смоленськом стали вибухи

Автор:
Катерина Коваленко
Дата:
«Польське радіо»: Причиною падіння президентського літака під Смоленськом стали вибухи

Wikimedia Commons

Причиною падіння президентського літака Ту-154М під Смоленськом у 2010 році стали вибухи. Про це повідомляє «Польське радіо» з посиланням на голову Підкомісії з питань повторного розслідування катастрофи Антоні Мацєревича.

За його словами, це підтвердили результати досліджень Лабораторії судово-вибухових речовин при Міністерстві оборони Великої Британії.

«Не пілоти, не якісь дії осіб, які були на борту, призвели до тієї трагедії, а вибух. Сьогодні вже завдяки британцям ми це знаємо. Ми не визначаємо характер вибуху. Ми знаємо напевно, що в цьому вибуху був задіяний тротил, що не означає, що нам відомо, якою була формула цього вибуху», — сказав Антоні Мацєревич.

  • 10 квітня 2010 року літак Ту-154М, на якому летів президент Польщі Лех Качинський, розбився під Смоленськом. В авіакатастрофі загинули 8 членів екіпажу і 88 пасажирів, у тому числі й Качинський. Тільки через 8 років, у вересні цього року, Слідчий комітет Росії задовольнив запит компетентних органів Польщі і дозволив оглянути останки літака.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення на користь двох позивачів у справі «Сольська і Рибицька проти Польщі». ЄСПЛ зобовʼязав Польщу сплатити всього 32 тисячі євро (1 054 109 грн) компенсації за примусову ексгумацію останків двох загиблих при катастрофі літака під Смоленськом.