Еквадор позбавив Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція

Автор:
Олена Козаченко
Дата:

Еквадор позбавив співзасновника Wikileaks Джуліана Ассанжа дипломатичного притулку. Його заарештувала британська поліція, про що повідомляє кореспондент ВВС Джеймс Лендейл.

У Twitter зʼявилося відео затримання Ассанжа. Його виклав продюсер міжнародного інформаційного агентства Ruptly.

Офіційну заяву вже зробив і президент Еквадору Ленін Морено.

«У суверенному рішенні Еквадор відкликав статус притулку у Джуліана Ассанжа після його неодноразових порушень міжнародних конвенцій і протоколів у повсякденному житті», — йдеться в заяві Морено.

Також президент Еквадору додав, що попросив Велику Британію гарантувати, що Ассанж не буде екстрадований в країну, де йому можуть загрожувати тортури або смертна кара. Британський уряд з цим погодився.

Подію прокоментував міністр внутрішніх справ Великої Британії Саджид Джавіт.

«Майже через сім років після вʼїзду до еквадорського посольства,я можу підтвердити, що Джуліан Ассанж зараз перебуває під вартою в поліції і справедливо постане перед судом у Великій Британії. Я хотів би подякувати Еквадору за співпрацю, а поліції Лондона за професіоналізм. Ніхто не вищий за закон», — заявив Джавіт.

Представники Wikileaks обурені таким розвитком подій.

«Ця людина — син, батько, брат. Він отримав десятки журналістських нагород. Він номінується на Нобелівську премію миру щороку з 2010 року. Впливові гравці, в тому числі ЦРУ, докладають чимало зусиль по дегуманізації, делегітимізації і позбавленні волі», — йдеться в заяві організації.

Мати Ассанжа розповіла, що спілкувалася з адвокатом її сина. Захисник заявив про те, що Джуліан Ассанж може постати перед судом у Британії протягом 24 годин, йому можуть призначити максимум 12 місяців вʼязниці.