Президент Франції підписав антипротестний закон. Він розвʼязує руки поліції під час демонстрацій

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Президент Франції Еммануель Макрон підписав закон, який дасть правоохоронцям більше повноважень під час проведення демонстрацій у країні, зокрема у заходах запобігання заворушень.

Як повідомляє France 24, законопроект забороняє демонстрантам закривати масками обличчя, за це передбачено штраф у €15 тисяч або рік вʼязниці, а також дозволяє поліції з дозволу прокурора обшукувати демонстрантів та їх транспортні засоби.

Також правоохоронці у разі натяку на заворушення можуть почати превентивні затримання.

Міністр внутрішніх справ Крістоф Кастанер заявив, що цей закон «захищає французів перед обличчям невпевненості і насильства, захищає наші інститути і свободи». Проте багато політиків назвали його «тоталітарним».

Законопроект кілька разів проходив доопрацювання. На початку місяця Конституційний суд заборонив один із його пунктів, який давав право поліції не пускати на демонстрації людей, якщо вони попередньо визнані загрозою суспільству.

Парламент прийняв такі заходи на тлі акцій протесту «жовтих жилетах», які почалися в листопаді минулого року і все частіше проходять із запеклими сутичками та погромами.