Російський опозиціонер Белецький отримав статус біженця в Україні

Автор:
Олена Козаченко
Дата:
Російський опозиціонер Белецький отримав статус біженця в Україні

Иван Белецкий / Facebook

Російський опозиціонер Іван Белецький отримав в Україні посвідчення біженця. Про це чоловік написав у Facebook.

Він заявив, що відтепер має усі права громадянина України, крім права обиратися до органів державної влади. Через три роки Белецький має право отримати громадянство. Він зазначає, що процедура отримання статусу біженця тривала 11 місяців.

«Протягом усього часу перебування в Україні мене неодноразово перевіряла СБУ. Україна не має права видати мене за запитом РФ, а також всі учасники ООН не мають права мене видати на територію РФ. Україна бере зобовʼязання про мій міжнародний захист у повному обсязі», — пише російський опозиціонер.

Також Белецький вказав на серію інцидентів, яка, на його думку, була організована російськими спецслужбами. Мета цих дій — виманити його на територію Росії для арешту.

Опозиціонер записав відео, на якому він виходить з будівлі Державної міграційної служби з посвідкою, а наприкінці ролика стоїть на станції метро Хрещатик і вигукує «Слава Україні!»

Хто такий Іван Белецький?

Іван Белецький — російський політик, націоналіст, опозиціонер, громадський діяч та юрист. Один з організаторів «Російських Маршів». Лідер незареєстрованої всеросійської політичної партії «Партія націоналістів», глава правління «Інституту національної політики». Розпочав свою політичну діяльність у Росії на початку 2000-х років. У 2017 брав участь у кількох акціях, організованих Олексієм Навальним.

Нині Белецький переслідується за низкою кримінальних та адміністративних справ, за рішенням суду заочно арештований і оголошений владою РФ у міжнародний розшук. Комісією Управління Верховного комісара ООН у справах біженців визнаний політично переслідуваним і перебуває під її міжнародним захистом.